Reality tv når det er bedst

Tirsdagstippet #16 : min mormor og ensomhed

Sponsoreret indlæg

Jeg er fuld af så mange gode tips og så har jeg oven i købet vanvittig god smag (vil nogen mene). Jeg brænder inde med alle mine tips og det synes jeg bestemt ikke er fair overfor jer.

DERFOR vil der fremadrettet være et godt tip til jer hver tirsdag aka “Tirsdagstippet”. Det kan handle om alt mellem himmel og jord. Musik, mad, rabatter, opskrifter – anything.

Her har I så mit 16. tip:

img_8706

Min mormor er for nyligt kommet på plejehjem, da hun ligeså stille bliver mere og mere dement. Det gik ikke, at hun boede alene til sidst. Hun kunne fx ikke finde hjem fra købmanden. Hun vandrede gader og stræder tynde, for at der var nogen der fandt hende og på en eller anden måde fik ringet til min mor om hjælp. Hun stillede madvarer overalt i huset. I skabene og i skufferne. Hun troede at hun skulle have gæster hele tiden og at min morfar stadig var i live. Uhyggeligt!

Hun bor nu på et ok hyggeligt og nydeligt plejehjem. Men hun bor side om side med nogle rigtige tosser. Sidste gang jeg var på besøg, var der en meget gammel dame, der gik med armene over kors og rykkede frem og tilbage med overkroppen, mens hun sagde underlige lyde og ting såsom: “Uuuuuuuhhhh. Uuuuhhh. Jeg vil UD! Jeg vil UD!”.

Da jeg ikke havde set eller hørt om hende damen før, blev jeg lidt forskrækket og tog min gamle mormor under armene og skyndte mig ind i hendes “lejlighed”, hvorefter hende den mærkelige fulgte efter os på gangen. Da vi trådte ind på min mormors værelse og jeg ville lukke døren, begyndte hende den underlige at løbe hen mod mig og ville med ind. Totalt gyser-agtigt. Da jeg havde lukket og låst døren, begyndte hun at stå og råbe udenfor. Så ubehageligt.

Ikke lige typen man gider at hænger ud med vel? Min mormor bliver også ved med at sige hun er møg hamrende irriterende: “Det der uhh uhhh.. Det er ikke til at holde ud at høre på !!!” 😉

Det her er min mormor og min mor i oktober 2016. Hun var med til min mors fødselsdag, men havde ingen idé om hvorfor hun var der og hvorfor hun ikke bare kunne komme hjem. Hun ser dog rigtig glad ud her 🙂

img_8710Jeg har virkelig dårlig samvittighed over at hun skal være på det der hjem alene, at hun ikke kan komme ud og være social, at jeg ikke kommer oftere end jeg gør, at jeg ikke har været der nok for hende. Jeg kan slet ikke forestille mig hvor ensomt og hvor færdeligt det må være at sidde på et plejehjem og rådne op. De sidste par gange jeg er gået fra min mormor, er jeg faktisk brudt sammen. Jeg synes det er så synd for hende. Men som min mor siger, så kan ikke huske at vi har været der og hvor hun egentlig er.

Det viser sig at omkring en kvart million danskere føler sig ensomme. Ensomheden tager Innocent og Røde Kors heldigvis hånd om med deres årlige kampagne ved navn Den Store Strikkefest. I anledning af denne kampagne er jeg blevet valgt som ambassadør, der skal være med til at bryde tabuet om ensomhed og sætte fokus herpå. Desuden har jeg designet min helt egen strikkede hue, som forleden kom med posten, sammen med en matchende minihue (som jeg pt bruger som mobilvarmer) 😉

img_8704Hvert år sætter Den Store Strikkefest fokus på ensomhed blandt ældre mennesker og donerer derfor 2kr for hver solgt smoothie med hue på (dvs I kan finde Innocent smoothies med min lille minihue på fra efteråret 2017). Jeg vil derfor opfordre ALLE til at strikke huer og donere dem til Innocent eller købe de smoothies med huer på og dermed sætte øget fokus på ensomheden og hjælpe min og din mormor. Please 🙂

Denne kampagne begyndte i England for mange år siden, men siden er Den Store Strikkefest rykket ud over de engelske grænser. Nu strikkes der for gode sager i 10 europæiske lande og strikkefesten har været i gang i 13 år. Indtil videre er der i alt blevet rejst over 35 millioner kroner, og forhåbentlig kan der hjælpes endnu flere i år.

Ét af Røde Kors’ mange initiativer, der sætter fokus på ensomhed, går ud på at finde besøgsvenner. En besøgsven er en person, som frivilligt bruger to timer om ugen på at besøge andre i deres hjem, på hospitaler, i sommerlejre eller i fængsler. En besøgsven kan blive ugens højdepunkt og erstatte ensomhed med livsglæde. I bedste fald opstår der et nyt venskab.

img_8705

Jeg ville ønske at min mormor havde en besøgsven, som kunne komme i dagtimerne i hverdagene. Her har hverken jeg, min søster, mor, fætre eller kusiner tid til at komme, da vi arbejder. Min konklusion på dette må være, at jeg skal besøge min mormor så meget jeg overhovedet kan. Hun er her jo ikke forevigt.

Lille elskede mormor <3


Find strikkemønstre til de små huer HER

Se de forskellige huer der er lavet HER

Se hvordan og hvorledes HER

Bliv besøgsven HER


To be continued…

<3 – LAU

img_8679

 

   

5 kommentarer

 • Maria

  Hvor er det bare skønt med et så personligt indlæg om et tabu belagt emne, stærkt af dig at dele. Det er sådan en svær fase, når man føler ens nærmeste er ensomme. Min mormor havde alzheimers de sidste få år inden hun døde og jeg fortryder virkelig at jeg ikke tog mig mere af hende, imens jeg havde muligheden.
  Det er en super god sag, jeg må straks igang med at deltage!
  Håber dog at du husker at tænke på, at når du omtaler hende “tossen”, så er hun en andens mormor, som blot har en mere fremskreden demens/alzheimers end din mormors..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cille

  Det er smadder godt skrevet Laura! Jeg går straks igang med at strikke en masse huer! Sikke en god sag!
  Krammer fra Cille

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laulaubaubau

   Hej Cille

   Deter sørme glad for du synes 🙂

   OG GODT med nogle huer <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Fik helt ondt i maven af at læse det. Er ked af det med din mormor, det er sådan en forfærdelig sygdom 😔

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laulaubaubau

   Hej Line

   Nej. Puha. Det var faktisk også ret overvældende at skrive. Jeg begyndte sgu at tude, da jeg skrev det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Reality tv når det er bedst