Fliser

Fliser kan give en rigtig smuk terrasse

En terrasse med fliser i haven kan være rigtig smuk og rar gennem hele sommeren. Du kan anlægge den i forbindelse med huset, men du kan også placere den et helt andet sted i haven, for eksempel der, hvor der enten er mest sol eller skygge.

At lægge en terrasse kan være fysisk hårdt, for der skal laves et underlag først, og derefter skal alle stenene på plads. Fordelen er dog, at en terrasse med fliser ikke kræver nær så meget vedligeholdelse end en af træ. Der skal selvfølgelig luges ukrudt, og stenene skal renses indimellem, men det er til gengæld en holdbar terrasse, du ikke skal gøre meget ved andet end at nyde den.

Den skal være plan, men skal have et fald

I modsætning til rigtig meget andet arbejde, du aver derhjemme eller får lavet af håndværkere, så er det vigtigt, at din terrasse har et fald. Det skal ikke være meget, men det skal være nok til at lede vandet væk. Det sikres ved den bund af grus, der skal være, og faldet kan sikres med omhyggelig opmåling.

Det er et arbejde, du kan udføre selv, og det vigtige er at sikre, at du ikke får bestilt for lidt sand og grus til formålet. Hellere lidt for meget. Så kommer alle dine fliser til at ligge perfekt. Om det er sten med et mønter eller ej, de er også op til dig.

Når de skal lægges, er det selvfølgelig lettest, hvis de har en god størrelse. De vejer mere, men de er hurtigere lagt, end hvis du har mange små, eller hvis du omhyggeligt skal forme et mønster. Resultatet bliver dog flot, lige meget hvilken løsning du er til.

Udtænk dit design og din indretning fra starten af

Det er også vigtigt, at din terrasse med fliser får den rigtige størrelse. Er den for lille, vil du ikke få nogen glæde af den. Der vil ikke være plads nok til bord og stole, og det vil du helt sikkert komme til at fortryde meget hurtigt. En for stor terrasse vil tage meget af din græsplæne. Det skal du overveje, for det er rart med noget grønt for øjnene, også selvom den skal slås.

Udover borde og stole er der måske andre ting, du også gerne vil have på din terrasse. Lang de fleste vil gerne have en grill. Enten en rigtig stor en, eller også en mindre, men hvor der kan være et anretterbord ved siden af. Andre igen vælger det helt store udekøkken, som igen kræver endnu mere plads.

Ingen terrasse uden lidt pynt

Klatreplanter

Er det bare borde og stole, kan det blive lidt kedeligt, og det uanset hvordan resten af din have ser ud. En terrasse bliver meget mere levende med planter. For mange vil krukker se rigtig godt ud, især hvis de er ens, men i forskellig størrelse. Her kan du plante smukke sommerblomster, der vil pynte, og som vil gøre det mere hyggeligt.

En læskærm kan også være noget, mange gerne vil have plads til. De blæser jo næsten altid her i landet, og det er mest behageligt at sidde i læ. En læskærm kan sagtens bygges i træ, og den kan prydes med smukke klatreplanter, så den bliver en helt naturlig del af din terrasse og ikke bare læ for blæsten.

De små detaljer er også vigtige

Hvis det er rigtig varmt, så er en terrasse også rar at bruge om aftenen. Når det bliver mørkt, skal der derfor helst være noget lys. Et par gode udendørslamper, der er placeret rigtigt, giver dig det, du skal bruge. Du skal bare sørge for, at lyset ikke bliver for skarpt, for en terrasse skal være hyggelig, og det er ikke det, de skarpe lamper skal bruges til.

Lyskæder kan også skabe en rigtig hyggelig stemning, og de er bestemt ikke kun til brug i december måned. Det samme gælder lamper med solceller. De lader op i løbet af dagen og tænder om aftenen. De kan fås i mange designs efterhånden, så det er nemt at finde nogen, der passer til lige den stil, du gerne vil have.

Endeligt kan du afslutte med alt fra figurer, bænke til havehynder eller hvad du har lyst til. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Så længe du holder det luftigt og hyggeligt, bliver du glad for en terrasse med fliser.

 

About the Author: BauBauBau