Kvinde og mand i seng med dyner

Dynen er for mange som en god ven

Hvis der er noget, som mange mennesker har et helt særligt forhold til, så er det deres dyne. Det er den, som vi som barn søger til, når vi skal være trygge, og det er også den, som holder os varme, og som er en ekstra bonus, når vi som børn er syge og får lov at ligge på sofaen.

For voksne er dynen ikke af helt af samme værdi, men det er måske forkert, for vi skal huske på, at tæt på 30 procent af vores liv bruger vi på at sove, og vores dyner er med os hele vejen. Så vi burde måske bruge lidt mere tid på at finde den rigtige dyne til os selv og ikke bare lade os nøjes med en tilfældig fra den lokale forretning.

Materialer og årstider betyder meget

Der er mange, som har to dyner. En til om vinteren, som er tungere og noget varmere, og en til om sommeren, som er noget lettere og ikke nær så varm.

De materialer, som bliver brugt til dynerne, spænder meget vidt. Det er fra de klassiske dundyner til dyner, som ligner vattæpper, og andre, som igen er produceret i materialer, som er testet af astronauterne på ture til rummet. Der er nogle af de dyner, som er med kunstigt fyld, som intet vejer, til trods for at de kan være så store som 2 gange 2 meter og er meget varme.

Søg og du skal finde din dyne

Hvad der passer bedst til dig, er det kun dig, som kan bestemme, men så vidt som det er muligt, så anbefales det, at du prøver nogle forskellige for at finde hvilken type dyne, som passer dig bedst.

Det kan også kun anbefales, at du har to dyner. En til sommerperioden og en til vinterperioden, for det vil gøre, du får en væsentlig bedre søvn, og det er vigtigt med en god søvn. Det har nemlig stor indflydelse på helbredet generelt, og det er vigtigt, vi alle holder os i god form. Det nytter heller ikke noget, at vi er så trætte, vi ikke kan hænge sammen. Det ødelægger ikke kun dagen efter, men også vores helbred på sigt.

Hvilken størrelse dyne, som du vil vælge, er op til dig, og om du og din partner vil have en dobbeltdyne, er noget, der er helt op til dig og din partner.

Materialerne er efterhånden mangeartede

Dynerne har ikke kun forskelligt fyld, de er også produceret af forskellige materialer, og nogle af dem er meget allergivenlige. Så hvis du lider af allergi og gerne vil gøre, hvad du kan, for at slippe af med det, så kan det være en rigtig god løsning, så du kan slippe for at nyse og have kløende øjne, eller hvad din allergi eller plager dig med

Hvad du skal være opmærksom på

Der er nogle firmaer, som sælger meget billige dundyner. Det er desværre firmaer, som vælger at bruge alle former for dun, og de er ligeglade med dyrevelfærd og andet, så at vælge kun ud fra prisen, vil give dig et produkt, som er derefter. Da du gerne skulle have din dyne i mange år, så er det vigtigt, den er i en god kvalitet, og det er som regel ikke dem som er billigst.

Der er også dem blandt os, som gerne vil have en dyne, som kan vaskes tit. Det er også noget, som du skal være opmærksom på, for der er materialer, som er bedre egnede til at blive vasket tit end andre, og det er vigtigt, du får den dyne, som kommer til at passe dig bedst.

Til dem som ønsker en dyne, som er bæredygtig, og som er lavet af naturmaterialer, som ikke har været med til at belaste jordens økosystemer, så er der også udbydere at finde. Men det er et dyrt valg lige meget hvad du vælger.

Resten af verdens dyner

Kigger du verden rundt, så bliver der brugt mange forskellige former for tæpper og dyner, men det er de færreste steder i verden, hvor der bliver brugt dyner, som vi kender det i Skandinavien. For eksempel i Nordamerika, hvor dyner bliver betragtet som noget, som er for overklassen, og det er ikke noget, som de almindelige amerikanere bruger overhovedet.

Asien følger den amerikanske model og selv i de områder, hvor de har hårde vintre, minder deres mere om tæpper, som de bruger når de sover.

About the Author: BauBauBau