Udeplanter

De forskellige former for udeplanter

En udeplante er plante, der kan tåle at stå udenfor. Det kan de fleste planter faktisk. Der er bare stor forskel på, hvor længe de kan holde til at stå udenfor. Mange planter er ikke følsomme i forhold til frost, andre planter går til, bare der er den mindste smule frost.

Hvis du gerne vil sikre dig, at alle dine planter overlever vinteren, så er det meget vigtigt, at du sætter dig ind i, om den enkelte plante er følsom over for frost eller ikke.

De planter, der kan tåle frost

Hvis du har overtaget en have, så vil der nok være en del planter i den. De fleste af dem vil nok kunne tåle frosten, siden de står der nu, men er du den mindste smule i tvivl, så kan du for eksempel alliere dig med en plantekyndig og gennemgå de planter, der er i haven. Er der alligevel nogle, som ikke kan tåle frost, så er det bare om at tage sine forholdsregler.

Generelt kan man sige, at træer, roser og buske kan tåle frost, så dem behøver du ikke at bekymre dig om. Der, hvor der kan være planter, der ikke kan tåle frost, det er blandt blomsterne.

Blandt dem, der godt kan tåle at blive i jorden vinteren over, er for eksempel alle løgplanterne. De bliver bare liggende i jorden og venter på, at det bliver forår igen.

Krydderurter tåler også frost, og det samme gælder for de fleste stauder. De visner, når sæsonen er forbi, og så vokser de op igen i løbet af foråret.

Alt i alt er det således langt de fleste haveplanter, der godt kan tåle at blive i jorden, i krukkerne eller i altankassen hele året.

De planter, der ikke kan tåle frost

Der findes en række planter, der slet ikke kan tåle frost. Dem er du nødt til at bære ind et sted, hvor de kan stå frostfrit vinteren over. Du skal vente med at bære dem udenfor igen, til du er helt sikker på, at der ikke kommer mere frost.

Blandt disse planter findes for eksempel dahliaer eller georginer. De er meget farvestrålende og holder længe, men de må endelig ikke blive uden, når det bliver frost. De er knoldplanter, og knoldene skal graves op og lægges på et frostsikkert sted. Det er ikke nok med et uopvarmet haveskur.

Så er der alle de dejlige sommerblomster, som du kan købe i supermarkeder eller på planteskoler. De fleste af dem tåler ikke frost.

Det gælder sådan nogle blomster som for eksempel:

  • Pelargonier
  • Margueritter
  • Flittiglise
  • Petunia

Det er nogle af de mest populære sommerblomster, og ingen af dem tåler frost. Derfor kan du med fordel sætte dem i nogle dekorative krukker. Så er de nemmere at bære indenfor, når det bliver for koldt.

Stueplanterne

De fleste stueplanter har godt af at få et sommerophold udenfor. Det kan være på altanen eller ude i haven. Når de kommer udenfor, så bliver de udsat for vejr og vind, og så bliver de stærkere og mere modstandsdygtige. Du vil kunne se, at de bliver mere robuste og kommer i kraftigere vækst, når de kommer udenfor at stå.

Giv dem gerne en større potte og noget nyt jord med næring i, når nu du har dem udenfor at stå.

Stueplanter kan ikke tåle at blive udenfor, når det bliver tæt på frysepunktet. Men et sommerophold er virkelig godt for dem.

Giv planterne en pause efter sommeren

Når en plante, der ikke er frostsikker, står udenfor gennem de tre lune årstider, så har de haft travlt. De har haft god vækst, og de har skulle klare vind og vejr. Det er en del mere, end hvad en stueplante ellers bliver udsat for. Derfor kan man sige, at de har være på en slags overarbejde.

Derfor er det godt for planterne, at de får lov til at få en velfortjent pause hen over vinteren. Her kan de samle kræfter, gå lidt i dvale og i det hele taget slappe af. Derfor bør du kun vande dem sparsomt og slet ikke give dem gødning.

Bliv klogere på udeplanterne

Hvis du gerne vil sætte dig noget mere ind i alt omkring inde- og udeplanter, så kan du få meget mere information på denne side. Her kan du finde vejledning og gode råd i forhold til udeplanter, prydbuske, træer, hæk samt rullegræs og til, hvordan de plejes bedst.

Det gælder alle havens dejlige planter – både de store og de små. Ud over selve planterne, så kan du også på denne side finde gode råd til andre sider af haveglæden. Det kan være sådan noget som anlægning af haven, et levende hegn og diverse former for haver.

Sæt dig godt ind i tingene og lad dig inspirere til at indrette din have lige præcis, som du vil gerne vil have den. Væbn dig dog med tålmodighed, for at anlægge em have er en ongoing proces.

About the Author: BauBauBau